سمنت پلاست چیست و چه ترکیباتی دارد؟

سمنت پلاست چیست و چه تفاوتی با موزاییک پلیمری دارد؟( اشتباهات رایج در انتخاب موزاییک)

در بازار سنگ و موزاییک، معمولاً اسم‌های متعددی برای یک محصول واحد وجود دارد. سمنت پلاست هم یکی از همین محصولات است. اسم بازی‌های رایج در صنعت سنگ و موزاییک، به‌سادگی می‌تواند باعث سردرگمی مخاطب شود. اگر تابه‌حال برای خرید سنگ تزیینی یا موزاییک اقدامی کرده باشید، خیلی خوب دستتان آمده که انتخاب شما اصلاً ساده نیست. درواقع، انتخاب کردن از بین موزاییک‌هایی که اسم آن‌ها را مدام می‌شنوید و هیچ ایده‌ای ندارید که تفاوتشان با یکدیگر چیست، اصلاً ممکن هم نیست!

در این مقاله قصد داریم برای اولین‌بار در وب فارسی به طور شفاف توضیح دهیم که سمنت پلاست دقیقاً چیست، از چه چیزی ساخته شده، چه ویژگی‌هایی دارد و تفاوتش با سایر سنگ‌ها و موزاییک‌های تزیینی و غیر تزئینی که اسم آن‌ها را می‌شنویم چیست. اگر می‌خواهید یک‌بار برای همیشه تکلیفتان با این اسامی روشن شود و دیگر در انتخاب سنگ و موزاییک به دردسر نیفتید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

سمنت پلاست چیست؟

بگذارید همین اول‌بسم‌الله آب پاکی را روی دستان شما بریزیم. سمنت پلاست دقیقاً و عیناً همان سنگ مصنوعی پلیمری خودمان است! مشخص نیست که از کجا و چطور، ولی بین مردم این‌طور جاافتاده است که سمنت پلاست و سنگ مصنوعی پلیمری شده، دو چیز متفاوت و مجزا از هم هستند.

“سمنت پلاست” یعنی چه؟

"سمنت پلاست" یعنی چه؟
“سمنت پلاست” یعنی چه؟

در مواجهه با کلمه موزاییک بتنی پلیمری یا سنگ مصنوعی پلیمری، افراد شاید ندانند که این موارد دقیقاً چه هستند ولی می‌توانند درمورد آن‌ها حدس بزنند. درمورد سمنت پلاست ما این قضیه را نداریم. اسم درشتی دارد و اگر ندانی دقیقاً چیست، احتمالاً حدس خاصی هم درموردش نخواهی داشت. بخشی از دلیل به‌اشتباه افتادن افراد درمورد سمنت پلاست، همین است. پس بگذارید اول تکلیفمان را با نام این محصول روشن کنیم.

سمنت پلاست، از دو بخش cement  و plast  تشکیل شده است. سمنت، ترجمه عین به‌عین و دقیق کلمه سیمان است. پلاست هم دقیقاً همان نیم کلمه‌ای است که در کلمه پلاستیک به چشم می‌خورد. در این واژه خاص، پلاست به دو منظور، به طور هم‌زمان اشاره دارد. پلاستیک طی یک فرایند پلیمری سنتزی (پلیمری شدن مصنوعی) تولید می‌شود. سمنت پلاست، در لغت، سیمانی است که طی یک فرایند مشابه با پلاستیک، یعنی پلیمری شدن سنتزی که یک پلیمری شدن کنترل‌شده و غیرطبیعی است، تولید می‌شود.

سمنت پلاست چطور ساخته شد؟

اگر کسی قصد داشت از سیمان خالی، بدون هیچ افزودنی خاصی موزاییک بسازد، نتیجه کار از لحاظ استقامت چندان چیز جالب‌توجهی از آب درنمی‌آمد. اوایل قرن نوزدهم، یک معمار ایتالیایی به اسم ژوزف اسپین متوجه شد که با ایجاد کمی تغییر در سیمان می‌توان آن را قوی‌تر از چیزی که هست کرد. اسپین درواقع یک فرمول ساده برای پلیمریزه کردن سیمان پرتلند که در این مقاله هم موردبحث ماست، پیدا کرده بود. بتن پرلتند طی فرایند پلیمریزاسیون تبدیل به همان چیزی می‌شود که ما آن را به نام سمنت پلاست یا موزاییک پلیمری می‌شناسیم.

اگر شما متخصص مصالح ساختمانی نباشید، احتمالاً نمی‌دانید که سیمان پرتلند چیست و اگر سر از شیمی درنیاورید احتمالاً فرایند پلیمرازیسیون برای شما چندان معنا و مفهوم دقیقی ندارد. در ادامه این مطلب ما به توضیح مختصر این موارد به‌زبان ساده خواهیم پرداخت تا شما به‌خوبی بتوانید متوجه ساختار سمنت پلاست بشوید.

سیمان پرتلند چیست؟

سیمان پرتلند چیست؟
سیمان پرتلند چیست؟

سیمان پرتلند، با آنکه به اسمش نمی‌آید، ترکب ساده‌ای دارد. این محصول سیمانی، حاصل ترکیب شدن بتن با ملات مختلف است. بسیاری از مواقع پرتلند از کنار اسم این سیمان حذف می‌شود. اگر بخواهیم واضح‌تر مطلب را بیان کنیم، گفتن یک مثال خالی از لطف نیست. همان سیمانی که ما برای زیرسازی کاشی‌کاری یا موزاییک کردن یک مکان از آن استفاده می‌کنیم هم سیمان پرتلند است؛ اگرچه ما آن را به اسم سیمان معمولی می‌شناسیم. سیمان پرتلند در پنج تیپ مختلف در بازار موجود است؛ لذا هر سیمانی که می‌بینید همین سیمان پرتلند معمولی نیست.

سیمان پرتلند از سیمان معمولی قوی‌تر است و همین سیمان پرتلند طی فرایند پلیمریزاسیون تبدیل به سمنت پلاست می‌شود. سمنت پلاستی که از سیمان پرلتند استحکام بیش‌تری دارد. در قسمت بعدی ما به توضیح فرایند پلیمریزاسیون خواهیم پرداخت تا شما دقیق‌تر متوجه فرایندی که رخ می‌دهد و میزان استقامتی که ایجاد می‌شود؛ بشوید.

پلیمریزاسیون یا پلیمری شدن چیست؟

پلیمریزاسیون یا پلیمری شدن چیست؟
پلیمریزاسیون یا پلیمری شدن چیست؟

پلیمریزاسیون فرایند پلیمری شدن یک ماده است. این فرایند می‌تواند به‌صورت طبیعی یا شیمیایی رخ بدهد. در پروتئین و سلولز ما نمونه‌هایی از پلیمریزاسیون طبیعی را می‌بینم و در پلیمریزاسیون سنتزی یا غیرطبیعی، ما شاهد این هستیم که یک ماده، مجبور به پلیمری شدن می‌شود، نمونه‌هایی از این مورد را می‌توان در تولید پلاستیک و چسب دید. سمنت پلاست یا همان موزاییک پلیمری که موضوع بحث الان ماست هم طی چنین فرایندی تولید می‌شود.

پلیمری شدن بی‌شباهت به یک تقسیم سلولی افزایشی، همانند آنچه که در بدن انسان و حیوانات رخ می‌دهد نیست. در این فرایند یک مولکول به دو مولکول تبدیل می‌شود و این قضیه ادامه پیدا می‌کند و استقامت و وزن ماده هم‌زمان با این افزایش بالا می‌رود. پلیمری شدن به دو شکل مرحله‌ای و زنجیره‌ای ممکن است. پلیمریزاسیون تحت هرکدام از این دو روش اتفاق بیفتد، ویژگی‌های متفاوتی را ارائه خواهد داد. عمده تفاوت این دو روش در سرعت آن‌ها و وزنی است که در نهایت به خود می‌گیرند.

سمنت پلاست یا همان موزاییک پلیمری، طی چنین فرایندی ساخته می‌شود. مونومرهای تشکیل‌دهنده سیمان پرتلند، در واکنش به آب، هی بزرگ‌تر و بزرگ‌تر می‌شوند تا جایی که تبدیل به پلیمر شده و استقامتی چندبرابر اولشان پیدا می‌کنند.

سمنت پلاست یا موزاییک پلیمری چرا ساخته شد؟

پرسیدن این سؤال بی‌شباهت به این نیست که بپرسیم چرا ادیسون چراغ را اختراع کرد؟ طبیعت و چیزهای طبیعی زیبا هستند و این انکارناپذیر است. در کنار زیبایی، حقیقت انکارناپذیر دیگری هم درمورد طبیعت وجود دارد و آن کامل نبودن طبیعت است. هر دست‌کاری در طبیعت به‌منظور کامل‌تر کردن آن صورت می‌گیرد. سنگ‌های طبیعی هم از این قاعده مستثنی نیستند. سنگ‌‌های طبیعی زیبایی بی‌مثالی دارند ولی این زیبایی خالی از نقص نیست. سنگ‌های مصنوعی به طور کل و سمنت پلاست (موزاییک پلیمری) به طور خاص، طراحی شده‌اند تا مشکلات سنگ‌های طبیعی را برطرف کنند و به قول درست‌تر، امکاناتی را ارائه بدهند که سنگ‌های طبیعی از ارائه دادن آن‌ها عاجز هستند.

درواقع، سنگ‌های مصنوعی، پلیمری و سمنت پلاست، برای ارائه خدمات بیش‌تر ساخته شدند و این خدمات بیش‌تر تنها در مقایسه با سنگ‌های طبیعی و آپشن‌هایی که ارائه می‌دهند قابل‌فهم است؛ لذا؛ نخستین مسئله مطرح، تفاوت و مزیتی است که سنگ‌های مصنوعی پلیمری و سمنت پلاست، در مقایسه با سنگ‌های طبیعی ارائه می‌دهند و مسئله دوم، تفاوت‌هایی است که بین خود سنگ‌های مصنوعی وجود دارد.

اگر ما بخواهیم به‌صورت دقیق و ملموس درک کنیم که سمنت پلاست چه جور سنگی است و چه امکاناتی را ارائه می‌دهد، ابتدا باید مزیتی که نسبت به سنگ‌های طبیعی داشته را بشناسیم و سپس تفاوتش با سایر سنگ‌های مصنوعی را بدانیم. بدون فهمیدن مزیت سمنت پلاست یا همان موزاییک پلیمری نسبت به سنگ طبیعی و شناختن تفاوتش با سایر سنگ‌های مصنوعی، داشتن یک انتخاب درست و متناسب با شرایط ممکن نیست. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا به دقیق‌ترین شکل ممکن شما را در فهم سنگ‌های مصنوعی و انتخاب درست از بین آن‌ها راهنمایی کنیم.

تفاوت‌‌های سمنت پلاست با سنگ طبیعی

تفاوت‌‌های سمنت پلاست با سنگ طبیعی
تفاوت‌‌های سمنت پلاست با سنگ طبیعی

چیزی که نیازی به وجودش نیست، توجیهی برای ساخته‌شدن ندارد. سنگ‌های مصنوعی و سمنت پلاست (موزاییک پلیمری) به وجود آمدند تا محدودیت‌هایی سنگ‌های طبیعی داشتند را برطرف کنند و روال طراحی نما را ساده‌تر کنند. در ادامه ما به توضیح هر یک از مزیت‌های ایجاد شده توسط این سنگ‌ها خواهیم پرداخت.

قیمت ارزان‌تر

منابع طبیعی همواره با محدودیت روبه‌رو هستند. استفاده کردن از سنگ‌های طبیعی به‌صورت خالص، محتاج شدن به منابعی است که کاملاً محدود هستند. سنگ‌ مصنوعی سمنت پلاست از ترکیب سنگ مصنوعی با موارد دیگر ساخته می‌شود و به‌ازای هر متریال دیگری که با آن قاطی می‌شود، قیمتش پایین‌تر می‌آید. به عبارتی، هرچقدر درصد استفاده از سنگ طبیعی در یک موزاییک یا دیوارپوش پایین‌تر باشد قیمت آن هم پایین‌تر است. سمنت پلاست یا همان موزاییک پلیمری، نسبت به سنگ طبیعی، از لحاظ قیمتی خیلی به‌صرفه‌تر است.

چسبندگی بالاتر

سنگ‌های مصنوعی علاوه بر آنکه قیمت محصولات سنگی را پایین کشیدند، کیفیت و کارایی آن را هم بالاتر بردند. سمنت پلاست و متریال تشکیل‌دهنده آن خیلی بهتر از سنگ‌های طبیعی به ملاط و چسب، می‌چسبند. این قضیه علاوه بر آسان‌تر کردن نصب، ایمنی این سنگ‌ها را هم بالاتر می‌برد. سمنت پلاست به‌ همین دلیل توانایی نصب شدن در نمای ساختمان را هم دارد.

وزن

پلیمریزاسیون هم‌زمان با بالابردن استقامت، از وزن نهایی محصول می‌کاهد. اگر بخواهید یک بنا را با سنگ طبیعی نماسازی یا محوطه‌سازی کنید، جرم سنگ‌هایی که استفاده خواهد شد، خیلی زیاد خواهد شد. اگر همان بنا را با سمنت پلاست یا موزاییک پلیمری محوطه‌سازی می‌کردید، جرم سنگ‌های استفاده شده توسط شما بسیار پایین‌تر بود.

سنگ‌های مصنوعی سمنت پلاست (موزاییک پلیمری) وزن بسیار کم‌تری نسبت به سنگ‌های طبیعی دارند. این سنگ‌ها به دلیل وزن سبکی که دارند، ایمنی بالا را هنگام نصب شدن در نمای ساختمان تضمین می‌کنند. اگر قرار باشد سنگ‌های طبیعی را در نمای ساختمان و به‌عنوان دیوارپوش به کار ببریم علاوه بر تمام دردسرهایی که در نصب داشتند، وزن بالای آن‌ها باعث به خطر افتادن موارد امنیتی می‌شد.

سنگ طبیعی برای نما، از دو جهت می‌تواند خطرناک باشد. یک خطر، احتمال خوب نصب نشدن آن است. این سنگ‌ها وزن بسیار بالایی دارند و ممکن است ملاط یا هر وسیله دیگری که از آن برای نصب این سنگ‌ها استفاده شده است، خوب نتوانند آن‌ها را نگه دارند و این سنگ‌ها سقوط کنند. خطر دوم برای زمان‌های خطرناک است. ممکن است این سنگ‌ها در شرایطی مثل زلزله یا بلایای طبیعی دیگر، از جا کنده شوند و چون وزن خیلی بالایی دارند ممکن است هر چیزی را که زیر آن‌هاست با خاک یکسان کنند، چه بخشی از ساختمان باشد، چه ماشینی که جلوی در پارک شده است، چه یک آدمیزاد باشد!

استقامت

سمنت پلاست یا موزاییک پلیمری، به دلیل قرارگرفتن در فرایند پلیمریزاسیون، استقامت بسیار بالایی را ارائه می‌دهد. درواقع، ذرات تشکیل‌دهنده سمنت پلاست بسیار منسجم هستند و همین قضیه باعث استقامت بسیار بالای این محصول می‌شود.

نفوذپذیری در برابر آب

نفوذپذیری در برابر آب
نفوذپذیری در برابر آب

این سنگ به دلیل بافت منسجمی که دارد، از نفوذ آب باران و برف در امان است. سنگ‌های طبیعی، در برابر باران فرسایش نسبتاً بالایی دارند. آب درون آنا نفوذ می‌کند و برای سنگ از درون خوردگی ایجاد می‌کند. از آن بدتر ضایعاتی است که آب می‌تواند درون سنگ‌ها ایجاد کند. کپک و انواع خوردگی به دلیل نم و نای زیاد، از مواردی هستند که در سنگ‌های طبیعی به‌وفور دیده می‌شوند ولی سمنت پلاست و موزاییک پلیمری از آن‌ها مصون است.

رنگ ثابت

سمنت پلاست و موزاییک پلیمری، نفوذ کمی در برابر آب دارند، این قضیه باعث جلوگیری از خوردگی و ازبین‌رفتن رنگ سنگ می‌شود. علاوه‌برآن در ساخت این سنگ‌ها از پیگمنت‌های رنگی استفاده شده است که دوام بالایی دارند و تا سالیان دراز، به همان شکل اول می‌مانند.

تنوع ظاهری

سنگ‌های طبیعی و بعضی از سنگ‌های مصنوعی، ظاهر محدودکننده‌ای دارند. این  مشکل در سنگ سمنت پلاست اصلاً مطرح نیست. موزاییک پلیمری در رنگ‌های متنوعی تولید می‌شود و حتی قابل سفارش با رنگ دلخواه و انتخابی است.

نصب

همان‌طور که در تیتر قبلی هم به آن اشاره شد، نصب سنگ طبیعی دردسر زیاد دارد. این سنگ‌ها به دلیل وزن بالا و چسبندگی کمی که در برابر انواع چسب و ملاط دارند، بسیار سخت نصب می‌شوند و نصب آن‌ها قلق دارد؛ لذا حتماً باید توسط یک فرد بسیار باتجربه و مسئولیت‌پذیر انجام شوند. هر سهل‌انگاری در نصب آن‌ها مساوی است با احتمال مرگ یا خسارات بسیار زیاد. درحالی‌که سنگ‌های سمنت پلاست نصب بسیار بی‌دردسری دارند و تقریباً هر بنایی می‌تواند آن‌ها را به‌درستی نصب کند. همین قضیه باعث پایین‌تر بودن هزینه‌های نصب موزاییک پلیمری نسبت به سنگ‌های طبیعی می‌شود.

مقاومت و آب‌وهوایی

سمنت پلاست، مقاومت بسیار بالایی نسبت به تغییرات آب‌وهوایی دارد. این سنگ در هوای منفی ۵۰ درجه هم دوام می‌آورند و سال‌ها برای شما کار می‌کنند. درحالی‌که هر سنگ دیگری غیر از سمنت پلاست در چنین شرایطی پودر می‌شود.

موزاییک پلیمری به دلیل مقاومت خوبی که در برابر گرم و سرد شدن ارائه می‌دهد، برای نصب شدن در مناطق کویری یا سردسیری بسیار مناسب است و کیفیت و طول عمر را هم‌زمان با هم تضمین می‌کند.

سنگ‌های مصنوعی و سمنت پلاست

موزاییک پلیمری، همان‌طور که به‌تفصیل گفته شد، تفاوت چشمگیری با سنگ‌های طبیعی دارد. تفاوت‌هایی که بیش‌تر شبیه به لیست مزیت‌های برتر سمنت پلاست نسبت به سنگ طبیعی هستند. سمنت پلاستیکی از سنگ‌های مصنوعی موجود در بازار است که از ترکیب سیمان پرتلند با پیگمنت، پلی‌استر و ماسه ساخته می‌شود. این سنگ مصنوعی ویژگی‌ای مخصوص به خودش را دارد و باتوجه‌به همین خصایص است که از آن استفاده می‌شود. علاوه بر موزاییک پلیمری، سنگ‌های مصنوعی دیگری هم هستند که خصایصی متفاوت از سمنت پلاست ارائه می‌دهند. در ادامه ما به بررسی و بیان تفاوت‌های موزاییک پلیمری با سنگ‌های مصنوعی دیگر خواهیم پرداخت.

سمنت پلاست و کاشی

سمنت پلاست و کاشی
سمنت پلاست و کاشی

یک ایران و است و کاشی‌کاری‌هایش! بعید است کسی در این کشور کاشی را نشناسد یا با ویژگی‌های آن آشنایی نداشته باشد. از شکل ظاهری این محصول گرفته تا شیوه نصب آن، مواردی هستند که همه ما کمی دررابطه‌با آن شنیده‌ایم و اطلاعاتی درموردش داریم، هرچند این اطلاعات اندک باشد.

کاشی سطح لغزنده و براقی دارد. اغلب اوقات از کاشی به دلیل زیبایی بسیار زیادی که دارد و قابلیتش در تبدیل کردن نمای خانه به اثر هنری، استفاده می‌شود. کاشی مقاومت خیلی بالایی ندارد و ممکن است بشکند، این قضیه هم در نصب و هم در استفاده از این محصول می‌تواند دردسرساز شود. کاشی‌ها به دلیل ظرافت زیادی که دارند بیشتر در دیوارها استفاده می‌شوند و روی زمین‌های پرتردد و ماشین‌رو اصلاً کاربرد ندارند. اگر منطقه موردنظر آب‌وهوای خیلی سردی داشته باشد، استفاده از کاشی برای نما، کار غیرمنطقی خواهد بود.

به طور کل، سمنت پلاست یا موزاییک پلیمری، مقاومت خیلی بیش‌تری نسبت به کاشی دارد و سطح آن اصطکاک بیش‌تری نسبت به کاشی ایجاد می‌کند و کم‌تر لیز است.

مرمر/گرانیت مصنوعی

سنگ ترکیبی مرمر گرانیت که به شکل مصنوعی ساخته می‌شود، انسجام بافتی بسیار بالایی دارد. این سنگ به دلیل انسجام زیاد ذرات، استقامت بالایی دارد و در کنار استقامت بالا، سنگین هم هست. این سنگ در برابر آب‌وهوا مقاومت خوبی دارد و می‌تواند در مناطق سردسیری و باران‌خیز هم مورداستفاده قرار بگیرد. رطوبت به‌سختی می‌تواند به این سنگ نفوذ کند و خوردگی و ساییدگی در آن بسیار نادر است. سنگ مصنوعی مرمر گرانیت، نقطه مقابل کاشی است و هیچ نوری را بازتاب نمی‌دهد؛ لذا ظاهر آن در روز و شب یکی است.

سمنت پلاست یا موزاییک پلیمری، با سنگ مرمر گرانیت مصنوعی، شباهت‌های زیادی دارد. هر دوی آن‌ها از آب‌خوردگی مصون هستند و در هوای سردسیری به‌خوبی دوام می‌آوردند. تفاوت این دو محصول در قدرت و قیمت آن‌ها است. سنگ مرمر گرانیت، مقاومت بیش‌تری در برابر ساییدگی و خوردگی داشته و قیمت آن نیز به‌تناسب بالاتر از سمنت پلاست است. البته، به این نکته توجه داشته باشید که وزن این سنگ بالا است و موارد کاربرد آن نیز متفاوت از موزاییک پلیمری است. مرمر گرانیت بیش‌تر در اپن آشپزخانه و سینک ظرف‌شویی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

کورین مصنوعی

کورین مصنوعی
کورین مصنوعی

سنگ کورین از ترکیب رنگ‌دانه‌های مختلف با تری هیدرات آلومینیوم و بوکسیت تولید ساخته می‌شود. این سنگ مصنوعی در برابر گرما واکنش نشان می‌دهد و شما به همین وسیله می‌توانید آن را به شکل دلخواهتان دربیاورید. این سنگ ضد اسید است و خوردگی در آن اتفاق نمی‌افتد.

سمنت پلاست در برابر سنگ کورین مصنوعی، خیلی مقرون‌به‌صرفه‌تر است. سمنت پلاست به بهترین شکل ممکن در داخل کشور تولید می‌شود و شما می‌توانید آن را به‌سادگی و با تضمین کیفیت، از رابین کف‌پوش تهیه کنید. کورین در داخل کشور تولید نمی‌شود و نمونه‌های مشابه کورین مصنوعی که در ایران به تولید می‌رسند نیز قابلیت‌های مختلفی که این سنگ ارائه می‌دهد را ندارند. اگر ظاهر ویژه این سنگ یا قابلیت ضد اسیدی آن برای شما واجب نیست، سمنت پلاست می‌تواند یک جایگزین منطقی و باکیفیت برای آن باشد.

انیکس غیرطبیعی

این سنگ به عبور نور خوبش شهره است. معمولاً وقتی از این سنگ استفاده می‌شود که قرار باشد داخل سنگ یا اطراف آن را نورپردازی ویژه بکنید. مسلم است که از این سنگ به‌عنوان کف‌پوش، مخصوصاً در مناطق پرتردد و ماشین‌رو استفاده نمی‌شود.

سمنت پلاست و انیکس قیمت نسبتاً مناسبی دارند و تقریباً در هرجایی قابلیت نصب دارند. هم موزاییک پلیمری هم انیکس، در برابر آب‌وهوا مقاومت بالایی دارند. البته، لازم به ذکر است که انیکس، در برابر اشعه ماورا بنفش و حرارت هم مقاوم است و از این نظر نسبت به موزاییک پلیمری مزیت دارد. البته، اگر مکان موردنظر شما در ارتباط با ماورا بنفش نیست، استفاده از انیکس به دلیل قیمت بالای آن، توجیهی ندارد.

کوارتز مصنوعی

کوارتز مصنوعی
کوارتز مصنوعی

سنگ مصنوعی کوارتز یک آنت‌باکتریال همه‌فن‌حریف است. این سنگ هیچ درزی ندارد و حتی یک قطره آب نمی‌تواند به آن نفوذ کند. این سنگ در کنار انسجام بافتی بسیار بالایش، در برابر اسید و باز و هر مادهای که شما بیاوردی مقاوم است. اگر یک روز قصد داشتید هیولای ماورا طبیعی زندانی کنید قطعاً یک قفس کوارتزی می‌تواند راه چاره خوبی برای شما باشد، در غیر این صورت می‌توان از سنگ‌های دیگری که مقاومت نسبتاً خوبی دارند و قیمتشان منطقی‌تر است مثل موزاییک پلیمری (سمنت پلاست) استفاده کرد.

وکیوم لیمنت

وکیوم هم مثل انیکس، در نورپردازی کاربرد خوبی دارد. این سنگ به شکل لایه‌لایه تولید می‌شود و به همین خاطر شما می‌توانید این محصول را در ضخامت و قطر موردنظر خودتان سفارش بدهید. رنگ‌های مختلفی از این سنگ در بازار موجود است و چون رنگ‌دانه به این سنگ تزریق می‌شود شما می‌توانید رنگ دلخواه خودتان را برای این محصول سفارش بدهید.

اگر قصد سنگ کردن نمای تی‌وی روم خودتان را دارید این سنگ یک گزینه مناسب است اما برای کاربردهای دیگر مثل کف سالت یا کف آشپزخانه، استفاده از این سنگ چندان توجیه‌پذیر نیست. اگر قصد استفاده از سنگ مصنوعی را دارید ولی نورپردازی کاربری موردنیاز شما نیست، سمنت پلاست یا موزاییک پلیمری با قیمت کم‌تر امکانات بیش‌تری را می‌تواند در اختیار شما بگذارد.

ویژگی‌های موزاییک پلیمری (سمنت پلاست)

ویژگی‌های موزاییک پلیمری (سمنت پلاست)
ویژگی‌های موزاییک پلیمری (سمنت پلاست)

تا اینجای مطلب شما باید به‌خوبی متوجه تفاوت موزاییک پلیمری با سایر سنگ‌ها و موزاییک‌های مورداستفاده در معماری داخلی و خارجی شده باشید. در بین انواع موزاییک‌ها و سنگ‌های موجود، سمنت پلاست، یک مزیت ویژه دارد و آن قیمت پایین‌تر در کنار کیفیت بالاتری است که ارائه می‌دهد. بااین‌حال، هیچ گلی بی‌خار نیست و سمنت پلاست هم ایرادات خودش را دارد. در ادامه این مطلب ما به بیان ویژگی‌های مثبت و منفی سمنت پلاست خواهیم پرداخت تا شما بتوانید یک انتخاب مطمئن از بین سمنت پلاست و سایر سنگ‌های مصنوعی داشته باشید.

ویژگی‌های مثبت

سمنت پلاست ویژگی‌های مثبت و یونیک زیادی ارائه می‌کند و همین ویژگی‌ها دلیل اصلی توجه و اقبالی هستند که در سال‌های اخیر به این محصول شده است. در ادامه ما لیستی از این ویژگی‌ها را برای شما آورده‌ایم:

  1. وزن کم

این محصول نه‌تنها از سنگ‌های طبیعی که از اکثر سنگ‌های مصنوعی هم‌سبک‌تر است. این وزن پایین، سمنت پلاست را به محصولی مناسب برای نماسازی، مخصوصاً نماسازی داخلی تبدیل کرده است.

  1. چسبندگی بالا

سمنت پلاست چسبندگی بسیار بالایی دارد که این قضیه نصب آن را خیلی ساده‌تر می‌کند.

  1. آنتی‌باکتریال

سمنت پلاست در برابر نفوذ آب مقاوم است و همین قضیه باعث می‌شود کپک زده‌گی و جمع‌شدن باکتری درون بافت آن اتفاق نیفتد.

  1. رنگ ثابت

بعضی از سنگ‌ها در برابر آب خیلی نفوذپذیر هستند و این باعث کپک‌زدگی و پوسیدگی در آن‌‌ها می‌شود. کپک زدن سنگ می‌تواند به‌مرور رنگ آن را تیره و کدر کند. سمنت پلاست به همین خاطر رنگ ثابتی دارد و با گذر زمان سیاه نمی‌شود.

  1. چسبندگی بالا

سمنت پلاست، و متریال تشکیل‌دهنده آن، به چسب و ملاط خوب واکنش نشان می‌دهند و به‌سادگی قابل نصب هستند.

  1. ظاهر زیبا

سمنت پلاست به دلیل وجود مواد رزینی در متریال سازنده‌اش، ظاهری براق به خودش می‌گیرد. این ظاهر براق در کنار پیگمنت‌های رنگی که مشتری می‌تواند آن‌ها را خودش انتخاب کند، ظاهری جذاب به این موزاییک می‌دهند و باعث می‌شوند افراد با هر سلیقه‌ای از آن موزاییک خوششان بیاید.

ویژگی‌های منفی

 

سمنت پلاست اول و آخرش ساخته دست انسان است و نمی‌تواند بی ایراد باشد. بیشتر معایبی که می‌توان به این محصول چسباند، به‌خاطر خطاهای انسانی در فرایند ساخت آن است. در ساخت موزاییک پلیمری از فوق روان‌کننده و متریال‌های دیگری استفاده می‌شود. محصول نهایی و نتیجه کار تولیدکننده، وابستگی زیادی به این دارد که متریال‌ها و مواد اولیه تشکیل‌دهنده این موزاییک را چقدر دقیق با هم مخلوط کرده است. کمی جا‌به‌جا شدن در مقدار آب، رزین یا فوق روان‌کننده، می‌تواند کیفیت محصول را تا حد زیادی پایین بیاورد. همین قضیه اهمیت خرید این محصول از جای درست را خیلی زیاد می‌کند. برای تهیه موزاییک پلیمری استاندارد و مطمئن شما می‌توانید به رابین کف‌پوش مراجعه کنید.

فوق روان‌کننده‌ها و سمنت پلاست

اگر در خاطرتان مانده باشد، در ابتدای مقاله ما به توضیح این مطلب پرداختیم که سیمان پرتلند در واکنش به آب، پلیمری می‌شود و سمنت پلاست را می‌سازد. آب این واکنش را به‌خوبی هندل می‌کند ولی یک اما در کار است؛ ساختن سمنت پلاست یا موزاییک پلیمری با آب، کار دشواری است.

ساختن موزاییک پلیمری از آب، واقعاً مرد میدان می‌خواهد. یک قطره این‌طرف و آن طرف شدن میزان آب می‌تواند باعث ازدست‌رفتن انسجام بافتی موزاییک شما بشود. علاوه‌برآن، آب بهترین متریال موجود برای ساخت این محصول نیست. فوق روان‌کننده‌ها، همان کاری را برای سیمان پرتلند انجام می‌دهند که آب، با این تفاوت که محصول ساخته شده با فوق روان‌کننده، در نهایت انسجام بافتی بیش‌تر، نفوذپذیری کم‌تر در برابر آب و خاصیت آنتی‌باکتریالی بیش‌تری دارد نسبت به محصولی که با آب ساخته شده است.

انواع فوق روان‌کننده‌ها

انواع فوق روان‌کننده‌ها
انواع فوق روان‌کننده‌ها

این متریال وقتی با سیمان ترکیب می‌شود، بار منفی ایجاد می‌کند و همین قضیه باعث آن می‌شود که به ذرات سیمان نچسبد. اگر بخواهیم یک دسته‌بندی کلی انجام بدهیم در این دسته‌بندی ما چهار نوع فوق روان‌کننده مختلف را خواهیم داشت که به شرح زیر هستند:

  • ملانین
  • لنین
  • نفتالین
  • کربوکلاسیلات

لازم به ذکر است که همه این فوق روان‌کننده‌ها به شکل سلفوله شده در ساخت سمنت پلاست به کار می‌روند.

روش تولید سمنت پلاست

سمنت پلاست را می‌توان یک‌جور بتن یا موزاییک خود متراکم دانست. ذرات این محصول بافت بسیار منسجم و درعین‌حال سبکی دارند که باعث سبکی و استقامت بالای این محصول به طور هم‌زمان می‌شود. موزاییک پلیمری، طی یک فرایند پلیمریزاسیون  تولید می‌شود و در این فرایند، سنگ‌های طبیعی با اقلام دیگر مخلوط می‌شوند تا سمنت پلاست تولید شود.

برای تولید این محصول باید شن، ماسه، رنگ‌دانه و رزین را با هم ترکیب کنند. حاصل ترکیب ماده‌ای خمیری شکل است که در ظرف قالب قرار می‌گیرد. قالب‌ها در اندازه‌های مختلفی قابل تولید هستند ولی اگر از اندازه‌های استاندارد موزاییک پلیمری استفاده کنید، در نهایت محصول شما کیفیت بهتری را به شما ارائه خواهد داد. خلاصه ماجرا اینکه، بعد از قالب زدن ماده خمیری شکل، سمنت پلاست شما با فاصله‌ای ۲۴ ساعته آماده استفاده است.

سمنت پلاست در کجا استفاده می‌شود؟

سمنت پلاست در کجا استفاده می‌شود؟
سمنت پلاست در کجا استفاده می‌شود؟

موزاییک پلیمری، به دلیل استحکام و چسبندگی بالایی که دارد، به طور هم‌زمان در نما و کف قابل‌استفاده است. این موزاییک ظاهر زیبایی دارد و شما می‌توانید روحیه و طبع شخصی خودتان را هم در آن دخیل کنید و همین قضیه آن را به یکی از بهترین سنگ‌های موجود در بازار برای نماسازی تبدیل می‌کند.  در ادامه این مقاله ما به چند موزد از استفاده‌های سمنت پلاست اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

مناطق سردسیری

سمنت پلاست، بافت بسیار منسجمی دارد. این بافت منسجم مانع از نفوذ آب می‌شود. در مناطق سردسیری، همان‌طور که انتظار آن می‌رود، ما با بارش زیادی روبه‌رو هستیم. آب باران داخل بافت سنگ‌ها نفوذ می‌کند و بعد به دلیل سردی هوا یخ می‌زند؛ این قضیه باعث ترک برداشتن سنگ می‌شود. انسجام بافتی سمنت پلاست از این قضیه جلوگیری می‌کند.

مناطق کویری

مناطق کویری به تغییرات آب‌وهوایی زیادشان شهره هستند. روزهای کویر سوزان و شب‌های آن سرد است. چنین تغییری در آب‌وهوا باعث سردوگرم شدن سنگ‌ها و شکستن آن‌ها می‌شود. سمنت پلاست در برابر چنین تغییراتی بسیار مقاوم است و مناسب‌ترین سنگ برای استفاده در چنین شرایطی است.

بیمارستان‌ها

تنها خیر بافت مسنجم سمنت پلاست، مقاومت بالایی که ایجاد می‌کند نیست. در بافت مسنجم سمنت پلاست چیزی نفوذ نمی‌کند که بخواهد کپک بزند یا باکتری ایجاد کند. این محصول به دلیل خاصیت آنتی‌باکتریالی که دارد، مناسب‌ترین مورد برای استفاده در بیمارستان‌ها و آزمایشگاه‌ها است.

پارکینگ‌ها و مناطق پرتردد

کل فرایند پلیمری شدن برای این است که مقاومت محصولات بالا برود. این مقاومت بالایی که در پلیمریزاسیون ایجاد می‌شود، سمنت پلاست را برای استفاده در مکان‌های پرتردد به یکی از مناسب‌ترین گزینه‌ها تبدیل می‌کند.

محصولات پلیمری

تا اینجا احتمالاً خود شما هم استاد مصالح پلیمری شده باشید، اما بد نیست یک اشاره کوچک به اینکه با این مصالح، چه چیزهای دیگری غیر از سمنت پلاست می‌شود تولید کرد داشته باشیم. سمنت پلاست، مزایای زیادی را نسبت به سنگ طبیعی ارائه می‌دهد. اگر همه این مزایا را به‌خاطر پلیمری بودنش ندانیم، انصاف حکم می‌کند که بیش‌تر این مزایا را حاصل همین فرایند بشماریم. سمنت پلاست، با وزن سبک، چسبندگی بالا، مقاومت خوب در برابر آب‌وهوا و یخ‌بندان، خاصیت آنتی‌باکتریال، نفوذناپذیری در برابر آب و قیمت مقرون‌به‌صرفه، یک محصول پلیمری است ولی تنها محصول پلیمری موجود در بازار نیست. در ادامه این مطلب با به معرفی سایر محصولات پلیمری که در نماسازی و محوطه‌سازی ساختمان کاربرد دارند از جمله نرده سمنت پلاست و … خواهیم پرداخت.

جداول دور باغچه

امکان ندارد شما وارد یک باغ شیک بشوید و دورباغچه‌ای‌های پلیمری را نبینید. این محصولات برای جداسازی محوطه درختان از مسیر رفت‌وآمد باغ استفاده می‌شوند. استقامت بالای این محصولات و قیمت پایین آن‌ها، هزینه‌های شما را تا حد بسیار زیادی می‌تواند کاهش بدهد. این کاهش قیمت در فضاهای بزرگ و متراژ بالا خیلی بیش‌تر خودش را نشان می‌دهد، اما این محصولات زیبا برای استفاده شدن در حیاط هم مناسب هستند. اگر شما یک‌خانه دلباز دارید که داخل حیاط آن یک باغچه کوچک با یکی دو درخت و چند بوته گل به چشم می‌خورد، دور باغچه‌ای پلیمری می‌توان حیاط شما را از آنچه که هست هم زیباتر کند.

دور درختی

گمان می‌کنم این محصول هیچ نیازی به توضیح نداشته باشد و ما هرچه بگوییم توضیح واضحات باشد. اما بد نیست کمی به مزایای دور از نظر دور درختی اشاره کنیم. این محصولات علاوه بر زیبا‌سازی و محوطه‌سازی کاربرد دیگری نیز دارند. اگر کمی با کشاورزی آشنایی داشته باشید، می‌دانید که هر درخت به میزان فضایی برای خودش نیاز دارد. مثلاً این فضا برای درخت گردو، شعاع ۱۰ متری آن است.

در فاصله این شعاع، نباید هیچ درخت دیگری کاشته شود چون ریشه‌ای درخت مجاور، جا را برای ریشه‌های درخت گردو تنگ می‌کند و درخت به‌اصطلاح خفه می‌شود و خفه شدن درخت همانا و پوسیدن و میوه نیاوردن آن همانا. دور درختی می‌تواند به‌راحتی این مشکل را حل کند و فضای مناسب هر درخت را برای آن تعیین کند تا شما اشتباها با دست خودتان، شروع به‌ تخریب باغتان نکنید. یک دور درختی خوب و باکیفیت، مثل دور درختی پلیمری، می‌تواند به‌اندازه درخت شما عمر کند و شما را تا سالیان سال از خرید دور درختی جدید بی‌نیاز کند.

سنگ پله

احتمالاً روکش‌هایی که سطح بالایی پله‌ها را می‌پوشانند را دیده باشید. این روکش‌ها به اسم روپله‌ای شناخته می‌شوند. همان‌طور که می‌دانید، قسمت رویی پله، حساس‌ترین قسمت آن است. این بخش رد پاهای بسیار زیادی را باید تحمل کند و اگر جنس این قسمت از پله خوب نباشد، شما بعد از چند سال با شکستگی پله‌ها، رنگ‌پریدگی و پوسیدگی‌شان روبه‌رو خواهید شد و حسابی خرج روی دستتان خواهند گذاشت. روپله‌ای پلیمری، به دلیل استقامت فوق‌العاده‌ای که دارد، هوشمندانه‌ترین راه‌حلی است که شما می‌توانید برای پله‌ای منزل یا محل کارتان داشته باشید.

استانداردهای سمنت پلاست

سمنت پلاستیکی از سنگ‌های پرکاربرد در نماسازی است. همین قضیه اهمیت استاندارد بودن آن را چندین و چندبرابر می‌کند. اگر موزاییک پلیمری که در کف استفاده می‌کنید استاندارد نباشد، ترک برمی‌دارد و خرج روی دست شما می‌گذارد و اگر موزاییک پلیمری که در نما استفاده می‌کنید استاندارد نباشد، خطر سقوط و موارد این‌چنینی برای آن وجود دارد. در ادامه با به توضیح استانداردهای لازم در تولید سمنت پلاست خواهیم پرداخت تا شما بتوانید مطمئن‌ترین انتخاب را داشته باشید.

  • جذب آب سمنت پلاست نباید بیشتر از ۳ درصد باشد
  • مقاومت سایشی آن باید ۴/۰ سانتی‌متر مربع باشد
  • بتواند سرما را حداقل تا منفی ۵۰ درجه سانتی‌گراد تحمل کند
  • توان حرارتی آن حداقل ۲۰۰ درجه سانتی‌گراد باشد
  • ۵۰۰ سیکل تلرانس دمایی
  • تابیدیگی -۱
  • مقاومت فشاری آن حداقل ۸۰۰ کیلوگرم باشد
  • استفاده کردن از رنگ مقاوم در برابر خورشید و نور
  • مقاوم بودن محصول در برابر باران‌های اسیدی

همان‌طور که می‌بینید برای تولید سمنت پلاست باید استانداردهای خیلی زیادی رعایت شود. خیلی از تولیدکنندگان تازه‌کار ممکن است با چم‌وخم کار آشنایی نداشته باشند و موزاییکی که از آن‌ها تهیه می‌کنید، خیلی از این استانداردها را نداشته باشد. به همین خاطر مهم است که این محصولات را از یک جای مطمئن تهیه کنید. رابین کف‌پوش با سال‌ها سابقه کار در زمینه تولید سمنت پلاست، می‌تواند خرید یک محصول استاندارد را برای شما تضمین کند.

تشخیص اصل از تقلبی

تشخیص دادن اینکه یک موزاییک پلیمری چقدر کیفیت دارد، اصلاً کار آسانی نیست. معمولاً پس از مدتی استفاده است که شما متوجه می‌شوید محصولی که تهیه کردید، تقلبی بوده. بااین‌حال، یک سری اقدامات هست که می‌تواند خرید شما را مطمئن‌تر کند. در ادامه ما به معرفی برخی از این راهکارها خواهیم پرداخت.

  • سمنت پلاست را از جای مطمئن بخرید.
  • این محصول را از تولیدکنندگان تخصصی تهیه کنید. (تولیدکنندگانی که به‌صورت تخصصی مشغول به تولید کف‌پوش‌های پلیمری هستند و بتنی هستند)
  • از محصول موردنظر تست مقاومت بگیرید

البته، لازم به ذکر است که تست مقاومت گرفتن از سمنت پلاست کار هرکسی نیست و ابزارهای خاصی نیاز دارد که مشخصاً افراد این ابزار را ندارند؛ لذا بهترین اقدامی که در جهت پیشگیری از خرید جنس تقلبی می‌توانید داشته باشید تهیه کردن آن از فروشنده مطمئن است.

نصب و بندکشی سمنت پلاست

نصب و بندکشی سمنت پلاست
نصب و بندکشی سمنت پلاست

چند روش برای نصب کردن سمنت پلاست وجود دارد اما اینجا یکم قضیه “قدیمی‌ترین راه‌ بهترین راه است” مطرح است. اگرچه روش‌های متنوعی برای نصب موزاییک پلیمری وجود دارد اما بهترین و مطمئن‌ترین روش، استفاده از سیمان و ملاط است. در این روش شما باید چند مرحله نسبتاً ساده را رد کنید که ما به طور خلاصه در ادامه این مطلب برای شما آن را توضیح خواهیم داد.

  • در قدم اول باید کل سطحی که قرار است موزاییک شود، از ملاط سیمان و ماسه پوشیده شود. این عمل به‌منظور زیرسازی کردن و یکسان کردن شیب سطح موردنظر انجام می‌شود.
  • دوغاب ریختن بر روی سطح (برای اینکه موزاییک‌ها بهتر بچسبند، برخی در این مرحله به دوغاب چسب هم اضافه می‌کنند)
  • چیدن موزاییک‌ها
  • هم‌سطح و هم‌راز کردن موزاییک‌ها به کمک چکش پلاستیکی
  • پاک‌کردن دوغاب اضافی روی سطح سمنت پلاست پس از گذشت ۳۰ دقیقه

جمع‌بندی

سمنت پلاست، کلمه‌ای دوبخشی است که ترجمه آن سیمان پلیمری است. درواقع، سمنت پلاست نام خارجی محصولی است که ما در بازار ایران آن را به‌عنوان موزاییک پلیمری می‌شناسیم. سمنت پلاست یا موزاییک پلیمری این روزها خیلی پرطرف‌دار است. این محصول با اینکه قیمتش پایین است، کیفیت بسیار بالایی دارد.

سمنت پلاست به‌عنوان یک محصول پلیمری، چندین برابر سنگ‌های طبیعی استحکام دارد. بافت مسنجم این محصول باعث مقاومت بالای آن در برابر فشار، تغییرات جوی و آب‌وهوایی، باکتری و انواع اسید شده است. البته، پلیمریزاسیون علاوه بر منسجم‌تر کردن بافت این محصول، باعث سبک‌تر شدن و بالاتر رفتن چسبندگی آن نیز شده است. روی‌هم‌رفته، سمنت پلاست با مقاومت و انسجامی که دارد، هم مناسب استفاده در کف است هم نما و تقریباً تنها سنگی است که در شرایط جوی نابسامان (خیلی سرد یا خیلی متغیر) آخ نمی‌گوید!

۳.۴/۵ - (۵ امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 + 16 =

مقالات مرتبط

لیست کارخانه های موزاییک

برای دریافت لیست قیمت و گاتالوگ به روز محصولات رابین کفپوش می‌توانید با 02188243700 - 09123240232 تماس حاصل فرمایید و یا همین حالا این فرم را تکمیل نمایید موزاییک، در اصطلاح ساختمانی، به یک نوع کف‌ پوش متراکم اشاره دارد که از جمع آوری و ترکیب مواد مختلفی مانند ماسه، سیمان، سنگ‌ دانه، پودر سنگ و آب

ادامه مطلب »
هزینه نصب موزاییک

هزینه موزاییک کاری

برای دریافت لیست قیمت و گاتالوگ به روز محصولات رابین کفپوش می‌توانید با 02188243700 - 09123240232 تماس حاصل فرمایید و یا همین حالا این فرم را تکمیل نمایید موزاییک، یک نوع مصالح ساختمانی است که از ترکیب بتن و مواد معدنی مختلف ساخته می‌ شود. این مصالح به صورت پازلی تولید می‌ شوند و از طریق فشار

ادامه مطلب »
ابعاد موزاییک چقدر است

ابعاد موزاییک

برای دریافت لیست قیمت و گاتالوگ به روز محصولات رابین کفپوش می‌توانید با 02188243700 - 09123240232 تماس حاصل فرمایید و یا همین حالا این فرم را تکمیل نمایید موزاییک یک نوع مصالح ساختمانی است که از ترکیبات مختلف، مانند قطعات سنگی، شیشه‌ای یا مواد معدنی با مخلوط سیمانی یا رزینی تشکیل می‌ شود. موزاییک حاصل را معمولاً

ادامه مطلب »
قیمت هر متر مربع کفپوش بتنی

قیمت هر متر مربع کفپوش بتنی

برای دریافت لیست قیمت و گاتالوگ به روز محصولات رابین کفپوش می‌توانید با 02188243700 - 09123240232 تماس حاصل فرمایید و یا همین حالا این فرم را تکمیل نمایید کفپوش بتنی یک راه حل مطمئن و پایدار برای فضاهای پیاده‌ رو و معابر پر تردد است. با داشتن مقاومت سایشی بالا، این نوع کفپوش به عنوان گزینه‌ای ایده‌

ادامه مطلب »
اسکرول به بالا
Scroll to Top